Sahte imzadan korunmanın yolları

İmza sahteciliği hem siyasi hem de ticari davalarda sık rastlanan bir olgu. Askeri bürokrasinin yüksek mevkilerindeki isimleri yakın zamanda demir parmaklıklar ardına gönderen ve günlük hayatta da pek çok kişinin dolandırılmasına yol açan imza sahteciliğiyle ilgili uzmanlar uyarıda bulundu. İşte imza sahteciliğinden korunmak için uzmanlardan bazı tüyolar…

İmza sizi hukuken sorumluluk altına sokan, bazen paranızı hatta bazen de özgürlüğünüzü kaybettirecek kadar vahim sonuçlara yol açabilen bir sembol. Örneğin, Ergenekon davaları sırasında “ıslak imza” kamuoyunun haftalarca, aylarca gündemini işgal etmiş, bürokrasinin en üst mevkilerinde görev yapmış kişilerin yıllarca demir parmaklıklar arkasına gitmesine neden olmuştu. Mahkumiyetlere neden olan bu imzaların daha sonra sahte olduğu açıklandı. İmza sahteciliği devlet içi erkler çatışmasında olduğu kadar adi suçlarda da sık başvurulan ve bir anda birikiminizin buharlaşmasına ya da birden astronomik rakamlarla borçlanmanıza yol açacak kadar sahici bir tehdit. İşte uzmanların imza sahteciliğine karşı uyarıları ve bundan korunmanız için verdiği bazı tüyolar…

Genellikle abonelik sözleşmeleri ile çek ve senetlerde sahte imzalarla karşılaşan kriminal uzmanları, vatandaşlara imzalarında isim ve soyad kullanmaları ve bunları kendilerine özgü çizgisel hareketlerle tamamlamalarını tavsiye ediyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığında, soruşturma birimlerinden gelen deliller uzmanlar tarafından son teknoloji cihazlarla inceleniyor. Başkanlığın, Belge İnceleme Şube Müdürlüğü laboratuvarlarında ise el yazısı ve imza incelemeleri, belgelerde tahrifat ile makine yazıları araştırılıyor. El yazısı ve imza incelemelerinde de özellikle abone sözleşmeleri ile çek ve senetlerdeki sahte imzalara bakılıyor. Uzmanlar, tahrifat incelemelerinde çek ve senetlerle nüfus cüzdanı ve pasaport gibi belgelerde yapılan oynamaları inceliyor. Uzmanlar ayrıca karalanmış, yanmış yırtılmış belgelerde de sonuca ulaşabiliyor.

Kriminal uzmanları bu tür olaylar sıklıkla yaşandığı için vatandaşları da imzaları konusunda uyarıyor: İmza konusunun vatandaşlar tarafından üzerinde çok durulmayan bir konu oluğunu belirten uzmanlar bunun yanlış olduğunu ifade etti. İmzanın kişinin kendisini tanımlayan, kişiye özgü birtakım özel hareketleri içeren özel işaret olarak tanımlandığına dikkati çeken uzmanlar, imzanın kişi tarafından altına atıldığı metni onaylandığını gösteren bir işaret olduğunu da vurguladı.

Her zaman aynı şekilde atılmalı: Kanunlarda imzanın ad ve soyadı içermesi, her zaman yerleşik, aynı şekilde atılması gerektiğini içeren ifadelerin yer aldığını dile getiren uzmanlar, buna rağmen birçok kişinin çizgisel el hareketlerinden oluşan imzalar attığını söyledi.

Bu durumun imzaların kolaylıkla taklit edilmesi ve sahtecilik işlemlerine neden olduğunu ifade eden kriminal uzmanları, vatandaşlara imza konusunda şu uyarılarda bulundu: “Sahteciliklere maruz kalınmaması için kişiler imzaların atarken isim ve soy isimlerini yazmalıdır. Belli bir takım çizgisel el hareketleriyle de bunları tamamlamaları gerekir. Kendilerinin mağdur olmaması için bu çok önemlidir.”

Kaynak: CNN Türk
http://www.cnnturk.com/haber/turkiye/sahte-imzadan-korunmanin-yollari

Adli Bilimler Net

Adli Bilimler Net Ekibi

You may also like...

Bir cevap yazın

error: